tisdag 31 mars 2009

söndag 29 mars 2009

Borås i tre dagar

Nu är det dags för Borås igen. Digitala bibliotek och tillgänglighet på måndag och sedan Vetenskapsteori och metod II på tisdag och onsdag.

Tjoho!

tisdag 24 mars 2009

Hur gammal är du om fem år? 44

Vem tillbringade du minst två timmar med i dag? Mina barn

Hur lång är du? 160 cm

Vilken är den senaste filmen du sett? En Beckfilm på TV4. Den var jättedålig. Surprise…

Vem ringde du senast? Äldsta dottern

Vem ringde dig senast? P's pappa. Han undrade om jag kunde hämta P i skolan. Det kunde jag.

Hur löd det senaste sms:et du fick? Koden? :p

Föredrar du att ringa eller skicka sms? Messar mycket hellre än ringer. Det är ju så mycket enklare.

Är dina föräldrar gifta eller skilda? Min mamma är död, men mina föräldrar var gifta då hon dog.

När såg du senast din mamma? Det är väldigt länge sedan - tisdagen den 7:e maj 1991.

Vilken ögonfärg har du? Blå.

När vaknade du i dag? 07.30. Lite tidigare än vanligt för jag ville kolla på Pokémon tillsammans med småbarnen.

Vilken är din favoritjulsång? Jag vet inte riktigt, det är så många. Jag vet dock vilka jag inte gillar – alla de där som är överdrivet stämningsfulla och sjungs av Mariah Carey eller Christina Aguilera.

Vilken är din favoritplats? Beror på vad man menar. Favoritvardagsplats är hemma i tevesoffan. Annars trivs jag väldigt bra hemma hos min svägerska. Allra bäst trivs jag förstås i New York.

Vilken plats föredrar du minst? Jag åker buss mellan Borås och Göteborg lite då och då. På den bussen trivs jag verkligen inte. Sedan trivs jag mycket bättre på tåget mellan Göteborg och Stockholm, särskilt om jag åker 1:a klass.

Var tror du att du befinner dig om tio år? Ungefär på samma plats som jag är nu. Bara lite äldre och med lite äldre barn. Kanske, kanske har jag barnbarn.

Vad skrämde dig som barn? Mörker. Jag är fortfarande väldigt mörkrädd.

Vad fick dig verkligen att skratta senast? Snoop på Flava Flavs roast på Comedy Central i helgen.

”So I’m chillin’ in my dressin’ room and she [Lisa Lampanelli] busts in and says: ‘Oooohhh, Snoop! I love you; I’m such a big fan! Can you do some of that izzle fo'shizzle crap for me?’ So I said sure, and I say: ‘Bitch, I wouldn’t eat yo nasty ass pussy for all the weed in Compton. Now I suggest you get the hell outta my dressin’ room before I beat you with my shoe...izzzle’

Hur stor är din säng? 160 cm bred. Känns lite för liten de nätter Klara sover med oss, annars är den alldeles lagom.

Vem sov du senast tillsammans med? Maken och Klara.

Sover du med eller utan kläder på dig? Med. Ju mer desto bättre. Aldrig med strumpor dock, för då skulle jag brinna upp.

Hur många kuddar har du i sängen? Jag personligen – två. I hela sängen – fem (två till mig, två till maken och en till Klara).

Hur många landskap har du bott i? Två, Uppland och Södermanland.

Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota. Avskyr att ha strumpor på mig och har det bara när artigheten kräver det. Och knappt då.

Är du social? Ja. Eller, jag var det förut. Inte så mycket längre.

Vilken är din favoritglass? Vanlig vanilj. Och BJ’s Cookie Dough.

Vilken är din favoritefterrätt? Crème brulé och svettiga ostar med fikonmarmelad. Inte samtidigt. Eller vad vet jag, förresten? Det kanske skulle funka toppen ihop?

Tycker du om kinamat? Ja, det gör jag. Jättemycket.

Tycker du om kaffe? Japp, jättejättemycket. Men bara om det är perfekt gjort. Jag kan naturligtvis fixa till ett perfekt kaffe, men det är inte många andra som kan det.

Vad dricker du till frukost? Kaffe. Om man kunde dricka cigaretter så skulle jag dricka det också.

Sover du på någon särskild sida? Nej, jag vänder mig rätt mycket. Har ingen favoritsida.

Kan du spela poker? Ja, det tror jag. Spela kan jag säkert, men jag tror inte jag kan vinna.

Tycker du om att mysa/kela? Nej, inte särskilt mycket faktiskt. Klart att jag gillar att krypa upp nära maken i soffan lite då och då, men jag är ingen stor mysare/kelare.

Är du en beroendemänniska? Ja, det är jag verkligen.

Känner du någon med samma födelsedag som din? Ja, tre stycken. En kompis i mellanstadiet, min stora tonårskärlek och en släkting. Och så Carola, men henne känner jag ju inte.

Vill du ha barn? Har tre barn och kan inte, vill inte ens försöka, tänka mig livet utan dem. Så, ja.

Kan du några andra språk än svenska? Engelska. Kan fråga om hotellet har en hiss på franska och säga ”till exempel” på tyska. Typ. Om jag får slå upp vad hiss heter i en fransk ordbok.

Har du någonsin åkt ambulans? Ja, min mamma bröt benet en gång för länge sedan och jag följde med henne i ambulansen till sjukhuset.

Föredrar du havet eller en bassäng? Både och. Havet är egentligen mycket, mycket bättre men det är inte alltid så varmt ju. Ett kallt hav är inte roligt. Pooler brukar inte vara lika galet kalla.

Vad spenderar du mest pengar på? Mat. Jag betalar maten och maken betalar allt annat (plus en jäkla massa mat när ”mina” pengar är slut).

Äger du dyrbara smycken? Det beror på vad man menar med dyrbar. Min vigselring kostade en massa pengar och är mig mycket kär. Men det känns som att dyrbar betyder betydligt mer pengar än vad den kostade. Dyrbara smycken kostar nog tiotusentals kronor och inte bara tusentals och några så dyra saker har jag inte.

Vilket är ditt favoritprogram på TV? Många. Heroes, Lost, CSI, Lie To Me, Monk, Criminal Minds.

Kan du rulla med tungan? Rulla ihop den? Ja, det kan jag.

Vem är den roligaste människan du känner? Min äldsta dotter.

Sover du med gosedjur? Nej, men jag har en kramkudde.

Vad har du för ringsignal? You’re so cool (från True Romance)

Har du kvar klädesplagg från då du var liten? Nej.

Vad har du närmast dig just nu som är rött? Ett äpple.

Flirtar du mycket? Verkligen inte.

Kan du byta olja på bilen? Nej, verkligen inte. Tror inte ens jag vet hur man öppnar motorhuven. Men jag tycker inte att jag behöver kunna det heller, eftersom jag inte har körkort och inte behöver bry mig om sånt trams.

Har du fått fortkörningsböter någon gång? Nej, jag har ju aldrig kört bil någon gång.

Vilken var den senaste boken du läste? Läser lite ur David Sedaris Naked varje gång jag går på toa.

Läser du någon dagstidning? Vi har SvD på helgerna, men jag läser den rätt sällan.

Prenumererar du på någon veckotidning? Nix. All sådan lyx försvann när ekonomin började bli knapp. Man är inte rik när man pluggar.

Dansar du i bilen? Nej. Jag dansar aldrig, varken i bilen eller någon annanstans.

Vilken radiostation lyssnade du till senast? NRJ.

Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Vet inte. Säkert något som jag skulle komma ihåg att handla (och som jag säkert raskt glömde bort eftersom lappen med största sannolikhet blev kvar hemma).

När var du i kyrkan senast? Var i Bullkyrkan igår (Stadsmissionens kyrka i Gamla Stan).

Vem var din favoritlärare på högstadiet? Ingen. Mina lärare var säkert inte sämre än några andra, men de var inte heller de bästa. Den enda lärare jag har stött på som jag verkligen har gillat, och som jag verkligen tror gör stor skillnad i sina elevers liv, är min dotters mentor i åttan och nian. Världens bästa lärare är han, och jag hoppas innerligt att han jobbar kvar där när det är dags för Erik och Klara att börja på högstadiet.

På den här skolan förväntas min son lära sig stava.



lördag 21 mars 2009

Alkoholproblem

Jag är sugen på ett glas vin men eftersom jag är ensam hemma med småbarnen så kan det verkligen bara bli ETT glas också. Problemet är att vi bara har två flaskor vin hemma – den en är en Amarone della blabla-nånting (som maken vakar över som om den vore ett av hans barn, för den är tydligen dyr) och den andra är en Lanson Black Label (som visserligen är lite mer min, men också rätt dyr ju). Ingen av dem är liksom värd att öppna för ett enda glas. Så här sitter jag och dricker folköl istället. Ur en kaffemugg, för det finns inga rena glas. Det är inte alls samma sak, faktiskt.

fredag 20 mars 2009

Eller?

BJ
- Another way of saying - "I love you."

Enligt Urban Dictionary

Urban Dictionary, igen

BJ
- when a man is too lazy to put forth any effort, so he makes his bitch do all the work.

Enligt Urban Dictionary

Veckan

I söndags åkte jag ju som bekant till akuten på SöS för att jag trodde att jag var allvarligt sjuk. Det var jag inte. Hade bara fått en släng av Tietzes syndrom.

I måndags åkte jag med Saga till vårdcentralen (japp, hon är en fegis av stora mått, min flicka, som inte vågar gå till doktorn själv) för hon hade halsfluss. Hon fick Kåvepenin, 3 tabletter om dagen.

I tisdags gjorde jag säkert någonting men jag minns inte riktig vad. Jo, jag satt och läste och peer-reviewade tre paper (och det där var kanske inte helt perfekt svenska).

I onsdags fortsatte jag att läsa och peer-reviewa.

I torsdags åkte jag tillbaka till vårdcentralen med Saga. Hon tyckte att det kändes som om hon hade en halsböld igen. Det hade hon. När man får en halsböld så måste den öppnas för att varet ska kunna komma ut. Sådant gör man på SöS så det var bara att åka dit. Där fick hon en massa bedövning och sedan stack läkaren en spruta rakt in i bölden och sög ut en massa blodigt var. Men det räckte inte, han var tvungen att skära upp bölden för att allt skulle komma ut. Så han skar ett (ganska stort) snitt i hennes böld och lät varet rinna rakt ner i halsen på henne. Hon har haft bättre dagar kan jag säga. Men hon mådde bättre redan till kvällen, när bölden inte gjorde så jävla ont längre. Hon fick lite mer medicin också. Nu ska hon äta 6 Kåvepenin, 8 Citodon och 3 Voltaren om dagen.

I dag, fredag, åkte vi tillbaka till SöS för att tömma bölden igen. För det räcker inte alltid att göra det en gång. Det var inte riktigt lika jobbigt för henne idag, men särskilt roligt var det nog inte. Hon fick också en tid till en läkare på Huddinge för att prata om att operera bort halsmandlarna. Hon har inte varit så sugen på det tidigare, men fyra halsflussar och två halsbölder på fem månader har fått henne att ändra sig.

En rätt så tuff vecka, men nu mår vi i alla fall bättre. Jag har fortfarande ont i revbenen och Saga har fortfarande ont i halsen, men det är inte riktigt lika farligt längre.

Brorsan bloggar på annan ort

Min brorsa gästbloggar på Tara idag. Om hur det är att vara Tonårsförälder på gränsen till psykos. Och han gör det mycket bra såklart.

tisdag 17 mars 2009

Elisabeth äter medicin

Elisabeth Höglund är upprörd. Hon har ätit en medicin som hon inte tål. Så här gick det till:

*Elisabeth blev sjuk och fick medicin för det. När hon blev ännu sjukare av medicinen slutade hon ta den.
*Hon blev sjuk igen och provade samma medicin en gång till. Blev sjuk av medicinen igen och slutade ta den.
*Sedan blev hon sjuk igen och tog medicinen en tredje gång. Och en tredje gång blev hon så dålig av medicinen att hon slutade ta den.
*Och så blev hon sjuk för fjärde gången, och för fjärde gången blev hon ännu sjukare av medicinen.

Då, först när medicinen gjort henne sjuk för FJÄRDE gången, läste hon bipacksedeln. Inte innan. Hon åt alltså samma medicin FYRA gånger innan hon läste om dess eventuella biverkningar. Nu vill Elisabeth att medicinen ska förbjudas eftersom den är farlig.

Jag tål inte penicillin. Jag kan dö om jag äter det. Ska det förbjudas då? Det är ju jättefarligt för mig. Å andra sidan har det ju hjälpt rätt många andra runtom i världen. Alla tål inte allt, så är det bara. Man kan ju inte förbjuda allt för det. Nu kanske Elisabeth har rätt och just den här medicinen som hon tog är ovanligt farlig och verkligen borde förbjudas, vad vet jag? Men faktum kvarstår: mediciner kan ha biverkningar. Om dem ska man läsa INNAN man tar medicinen, inte efter. Och blir man sjuk av en medicin så sparar man den inte i medicinskåpet för att ta den igen en vecka senare. Man gör det definitivt inte tre gånger.

söndag 15 mars 2009

Schh, säg inget

Det är jobbigt när man har ett problem som är så stort att man måste hålla det för sig själv. Ett problem som är så jobbigt att man inte vill ta itu med det, man vill inte ens tänka på det. Ändå är det allt man kan tänka på. Sätter man ord på det så blir det verkligt, och ett verkligt allvarligt problem är ju betydligt svårare att ignorera än ett lite mer svävande eventuellt (men ändå mycket allvarligt) problem.

I går fick jag ont i hjärtat. Först var det bara en lite märklig känsla i hjärttrakten men efter bara en liten stund började det göra ont på riktigt. Det gjorde ont i hjärtat och smärtan strålade ut i vänsterarmen, upp på halsen, i nacken och bak mot skulderbladet. Det vet man ju vad det betyder.

Jag gjorde vad vilken rationell människa som helst hade gjort: blev vettskrämd och försökte sedan tänka bort det. Att säga något till maken var helt uteslutet. Jag ville inte göra det verkligt genom att berätta det för honom. Vi åkte till Globen och såg Melodifestivalens genrep, sedan åkte vi hem och tittade på den på teve. Jag bloggade, twittrade och facebookade. Och så hade jag ont i hjärtat. Jag tänkte att så länge jag höll det för mig själv så var det inte på riktigt. Ingen vill ju ha ont i hjärtat på riktigt.

I morse gick det inte längre. Jag var tvungen att berätta, sätta ord på skräck och smärta. Jag är inte bra på sånt. Sen åkte vi till akuten.

Jag har inte problem med hjärtat, visade det sig. Bara en inflammation där i närheten. Smärtsam men ofarlig.

lördag 14 mars 2009

Ett användbart ord, fast inte riktigt för mig

Eeeyagh
- what you scream when food touches your dick.

Enligt Urban Dictionary

Utmanad av Kim

Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Alla svar måste vara riktiga, hitta inte på ord! Du får inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar!

1. Vad heter du? Anna
2. Ett ord på fyra bokstäver: Allt
3. Flicknamn: Amanda
4. Pojknamn: August
5. Yrke: Arborist
6. Färg: Anneli 10 (från Beckers)
7. Klädesplagg: Anorak
8. Mat: Aladåb
9. Sak i badrummet: Ansiktskräm
10. Plats/stad: Aspudden
11. En orsak att vara sen: Alzheimers
12. Något man skriker: Aldrig!
13. Film: Avatar: The Last Airbender
14. Något man dricker: Aha Toro Reposado
15. Band: ABBA
16. Djur: Antilop
17. Gatunamn: Adolf Lemons väg
18. Bil: Audi
19. Sång: As Ugly As I Seem
20. Känd person: Abraham Lincoln

Tanken är också att jag ska utmana fem vänner. Jag har inga vänner.
En bror har jag dock, så jag utmanar honom.

Betyder det här att det är vår nu?



fredag 13 mars 2009

Lite fler saker som jag nog aldrig kommer att säga

”Klockrent” – Jag avskyr det så mycket att jag inte ens kan säga det i hockeysammanhang (där det ju faktiskt passar riktigt bra ibland).

”Det finns inga ord” (i samband med någon annans sorg eller sin egen ilska) – Det finns det visst det. Man får bara tänka efter lite.

”En halv kopp bara” – Eftersom kaffe inte ska drickas i små doser.

”Stockholmare är så dryga” – Eftersom bara lantisar säger så. Sådana där som pratar konstigt och inte kan åka rulltrappa ordentligt.

”Stjärt” – Stjärtfjädrar på fåglar får fortsätta heta stjärtfjädrar, samma med stjärtfena, stjärtmes och stjärtand. Jag tänker inte döpa om dem. Det är människorumpan som jag aldrig kommer att benämna ”stjärt”. För det är ett väldigt fult ord. Och skulle jag, Gud förbjude, få streptokocker på ett ställe där man verkligen inte vill ha dem så kommer jag aldrig, aldrig, aldrig att kalla det för stjärtfluss. Aldrig.

Fler saker som jag inte skulle säga. (och dottern är visserligen piercad nu, men det har skett under vissa protester från min sida)

onsdag 11 mars 2009

söndag 8 mars 2009

Och jag var inte ens full

Jag ångrar som fan att jag hånglade upp den där bloggkändisen/IT-chefen i går. Jag tror han har halsfluss.

lördag 7 mars 2009

Det här gick ju bra

Det kommer bli kul i Globen nästa lördag.

Erik har för övrigt en ny teori om varför folk röstar på Caroline. Han tror inte längre att det är för att folk tror att hon är skadad på något vis. Det är för att hon visar riktiga känslor, säger han.

Nu blev Klara besviken

Erik är nöjdare. Han tycker piloterna är tuffa.

Nu hejar jag på Lili & Susie

Japp, det gör jag.

Nu blev jag glad

Sarah och hennes sensationella byst gick vidare! Och låten var ju inte så dum heller.

fredag 6 mars 2009

Verkligen läskig är den

Jag vågade inte titta i mer än ett par minuter. Så blir det varje gång. Inledningen är allra läskigast, men den såg jag tack och lov inte den här gången.

När jag var 12-13 år rörde den här filmen mig inte i ryggen, kunde se den utan minsta rysning ens. Nu kan jag inte ens prata om den utan att få lite småsvårt att sova.

The Shining är världens läskigaste film



torsdag 5 mars 2009

Jo, en grej har jag att säga

Klara har fått halsfluss

En tyst vecka



Jag har inte riktigt haft tid och ork att skriva någonting här den senaste veckan. Jag har inget vettigt att säga heller tror jag.

I tisdag begravdes Timo, min systerson. Han blev 23 år. Jag tänker inte skriva så mycket mer om det, brorsan har redan gjort det. Mycket bättre än vad jag skulle ha gjort.