torsdag 8 oktober 2009

Nobelpriset och Astrid

Det här är så dumt. Varenda år samma sak.

Astrid Lindgren kommer aldrig att få Nobelpriset. Av en massa anledningar förstås, men här är de två viktigaste:

1. Man ger inte priset till författare som är döda. Och Astrid Lindgren är död.
2. Man ger inte priset till författare som skriver dåliga böcker. Och det gjorde Astrid Lindgren. Mer än en gång faktiskt.

6 kommentarer:

Medelklassman sa...

Det är faktiskt sant. Astrids böcker blev inte populära på grund av sina litterära kvaliteter. Actually, they suck pretty hard.

Anonym sa...

Pippi-böckerna är ju bra tråkiga och ganska dammiga vid det här laget. Åtminstone om man är äldre än 5 år. Femåringen insisterar på att de ska läsas... suck.

A-K

Anonym sa...

Och förresten borde inte Obama få fredspriset heller. Det finns väldigt många fler som skulle göra mer nytta av både publicitet och pengar. Obama saknar väl varken det ena eller det andra.

A-K

Articuno sa...

Nä, det var väl det märkligaste? Hur tänkte man där?

Bigs sa...

Jag tycker det är fel att såga Lindgrens böcker faktiskt. Tänk på att många av dom är skrivna för mer än 40 år sedan. Världen såg annorlunda ut då än den gör idag. Min åsikt är att hon skulle haft priset för längesen. Att få det postumt däremot blir också fel. Bäst är att lägga ner hela diskussionen och ta en öl på närmsta pub och diskutera svenska landslaget eller hon kalle anka-tanten.. För det är väl det som intresserar folk av idag ;)

Articuno sa...

Jag förstår hur du menar Bigs, men jag håller inte med. Inte ens när man räknar in att hon skrev böckerna för ett halvt sekel sedan blir de särskilt bra (om man pratar kvalitet ur något slags Nobelprisperspektiv). Och trevlig sagotantsröst räcker liksom inte till för att uppväga det som fattas.